Connect with us

Diverse

Sådan slipper du for algebelægninger på dine fliser

Published

on

Algebelægning på udvendige overflader er en velkendt gene for boligejere over hele landet. Alger udgør et stort kosmetisk problem – et algebelagt hus ser simpelthen faldefærdigt og ulækkert ud. Desværre betyder den blanding af regelmæssigt solskin og masser af regn, der kendetegner det danske klima, at husene i Danmark er ideelle bosteder for algerne, og det er næsten uundgåeligt, at de før eller siden indtager terrassen, taget eller husets facade. I denne guide sætter vi derfor fokus på den enerverende organisme. Læs med, og bliv klogere på hvordan alger fungerer, og få nogle tips til hvordan de kan bekæmpes.

Hvad er alger, og hvad laver de på mit hus?

Alger betegner en stor gruppe af forskellige organismer, som tæller mere en 70.000 arter. De fleste alger lever i vand, men visse arter kan også overleve i fugtige miljøer på landjorden, og det er disse arter, der giver husejere hovedbrud. En af grundende til, at alger kan være svære at undgå, er, at de er i stand til meget effektivt at holde på fugten. Mere fugt betyder flere alger, og flere alger gør området fugtigere osv. Denne onde spiral er svær at bryde, for man kan som bekendt ikke gøre noget ved det fugtige vejr.

Alger kan gro på de fleste overflader, herunder træ, fliser og murværk. Det mest afgørende for algerne er rigelige mængder af fugt, og derfor findes alger sjældent på sydvendte mure eller tage, fordi de her ville blive tørret ud af solen. Derimod trives de fortrinligt i de mere skyggefulde kroge af terrassen eller på husets nordvendte facade.

Sådan bekæmper man alger

Alger er som sagt med til at gøre huset grimt og uhumsk, men de kan heldigvis bekæmpes. Der findes enormt mange husråd om algebekæmpelse, hvoraf nogle er ineffektive og andre decideret skadelige. Den bedste metode til at slippe af med alger er at tørre dem ud ved hjælp af et algebekæmpelsesmiddel.

Midler til bekæmpelse af alger og andet ukrudt er underlagt skarpe restriktioner, fordi disse midler kan være skadelige for miljøet. I Danmark er kun ét eneste aktivstof godkendt som algebekæmpelsesmiddel, nemlig pelargonsyre. Pelargonsyre udvindes af bl.a. pelargonier og tidsler, og det fungerer ved at nedbryde algernes cellevægge. Når cellevæggene er blevet nedbrudt, kan algerne ikke længere holde på fugten, og derfor tørrer de ud, hvorefter vind og vand skyller dem væk.

Læs mere om algebehandling på www.algeteknik.dk

Du kan sprøjte din terrasse og din facade med et godkendt algebekæmpelsesmiddel. Med ekstraudstyr til din højtryksrenser kan du også sprøjte taget. Ved hårdere angreb kan det dog blive nødvendigt at kontakte et algebekæmpelsesfirma, som har noget udstyr til rådighed, som kan fjerne selv de mest genstridige alger.

Kan alger forebygges?

Det er svært at forebygge alger i Danmark, netop fordi vores klima er så ideelt for algerne. Dog kan man tage sig visse forholdsregler, der reducerer risikoen for alvorlige algeangreb. Generelt anbefales det at reagere i god tid, hvis du opdager en begyndende algevækst på de ydre overflader. Ved at tage angrebet i opløbet kan du klare dig med en mere skånsom behandling.

Du kan også vælge at få din facade eller fliser imprægneret (læs mere). Hvis en overflade er imprægneret, er det sværere for fugt at trænge ned, og uden fugt – ingen alger. Imprægneringer vil ofte blive foretaget efter en gennemgribende algerensning af eksempelvis facaden, og har du fået en overflade imprægneret, er du garanteret algefri i de næste mange år. 

Du gør dig selv en stor tjeneste ved at tage algeangreb på husets udvendige overflader alvorligt. Kun ved at reagere hurtigt kan du undgå at skulle tage drastiske midler i brug for at komme dem til livs.

Continue Reading

Diverse

Brug noget af studietiden på at blive klar til arbejdsmarkedet

Published

on

Selvom studietiden for mange handler om at leve i nuet og nyde tilværelsen som studerende, som mange jo er rigtig glad for, så er der også en del, som går med en frygt for, hvad fremtiden mon skal bringe. Det er måske ikke alle, der føler sig overbevist om, at de kan få det “rette” job lige efter endt uddannelse, og så er der nok også en del, som ikke en gang ved, hvilken type job de gerne vil have, fordi uddannelsen måske er meget bred. Hvis man går med den slags tanker, så er der ikke nogen skam i at forberede sig lidt på tiden efter studie, mens man studerer.

Hvad skal jeg blive til?

Noget af det, som nok fylder hos de fleste studerende, hvad enten det så fylder meget eller lidt, er spørgsmålet om, hvad man kan blive til. Ens position på arbejdsmarkedet er jo også på en eller anden måde afhængig af, hvad man selv ønsker, og hvor man ser sig selv. Når man lige er startet på sit drømmestudie, har man måske en ide om, hvor det skal ende, men det kan sagtens, til nogens frustration, ændre sig, når man kommer rigtigt i gang med uddannelsen.

Ting man selv kan gøre

Hvis man som studerende netop går med de her tanker om, hvor man skal ende på arbejdsmarkedet, så er det altid godt at gøre nogle ting selv. Man kan eksempelvis få sig nogle forskellige studiejobs igennem studietiden, som på en eller anden måde er relevante for det job, man eventuelt drømmer om. 

Derudover kan det også være en god, praktisk løsning at melde sig ind i en a-kasse. A-kasser er en fordel for din økonomi i det lange løb – især hvis man du er studerende på en af de uddannelser, hvor du har hørt rygter om, at det måske kan være svært at få et job, lige når man er blevet færdig med at studere. Så at melde sig ind i en a-kasse, måske allerede mens man studere kan også være en måde at føler sig sikker økonomisk i forhold til at træde ud på arbejdsmarkedet – eller i hvert fald at søge jobs.

Continue Reading

Diverse

Tag en shoppetur i Kolding

Published

on

Kolding er en skøn by. Selvom den måske ikke er den by i der får allermest opmærksomhed – så er der faktisk rigeligt at komme efter i Kolding. Så hvad enten du lige er flyttet til byen, eller måske bare gerne vil gå på opdagelse i de mange spændende butikker der – så er der i hvert fald nok til, at du sagtens kan planlægge en hyggelig shoppedag i Kolding. Men hvordan planlægger du den bedste dag – læs med her og bliv klogere.

Der er rigeligt at tage af

Kolding er en by med vokseværk og det betyder naturligvis også at butikslivet brager fremad. Og det er jo godt nyt for dig, der gerne vil planlægge en hyggelig shoppedag i netop Kolding. Hvis du bare elsker at købe nye ting og gerne vil have alt samlet på et sted. Ja, så kan du med fordel besøge Kolding Storcenter. Foruden at være det absolut største storcenter i hele Jylland, så er det også en god måde at have alt samlet på et sted. Her kan du både shoppe, parkere bilen tæt på og stoppe op og få en bid mad eller en kop kaffe. Hvis I er en hel familie afsted, så er der masser af aktiviteter for jer allesammen.

Til dig der elsker genbrugsshopping

Hvis du derimod er vild med at købe brugt er der også gode nyheder. For hvis der er et sted du kan finde de rigtig gode ting – så er det i mindre byer rundt om i landet. Og her er Kolding selvfølgelig ikke nogen undtagelse. DU kan både finde et væld af genbrugsbutikker, men du kan også lave lidt research hjemmefra og se om koldings netavis.dk eventuelt har skrevet en artikel om et kommende loppemarked. Både loppemarkeder og genbrugsbutikker er sjove og fyldt med unikke fund. Og I Kolding er der ikke så mange om buddet.


Continue Reading

Diverse

Aarhus Kultur

Published

on

Aarhus er en af de største byer i Danmark, og her er der rig mulighed for at opleve en masse spændende kultur. Byen har mange forskellige museer, teatre og gallerier, der alle byder på noget unikt. Aarhus har også et rigt musikliv med mange forskellige koncerter og musikfestivaler.

Aarhus Museer

Aarhus har mange spændende museer, der alle byder på noget unikt. Der er både museer med faste udstillinger og museer med midlertidige udstillinger. Nogle af de mest kendte museer i Aarhus er ARoS Aarhus Kunstmuseum og Moesgaard Museum. Du kan læse mere om byens museer og andre kulturoplevelser ved at klik her.

Aarhus Teatre

Aarhus Teater er et af de største teatre i Danmark, og her spilles der både klassiske forestillinger og moderne forestillinger. Teatret har også et stort udendørs teater, hvor der afholdes mange forskellige events. Aarhus Teater er ikke det eneste teater i byen, der er også Det Nye Teater, Teater Katapult og Teater Refleksion.

Aarhus Gallerier

Aarhus har mange spændende gallerier, der alle byder på noget unikt. Gallerierne har både faste udstillinger og midlertidige udstillinger. Nogle af de mest kendte gallerier i Aarhus er Statens Museum for Kunst, ARoS Aarhus Kunstmuseum og Kunsthal Aarhus.

Aarhus Musikliv

Aarhus har et rigt musikliv med mange forskellige koncerter og musikfestivaler. Nogle af de mest kendte musikfestivaler i Aarhus er NorthSide og Spot Festival. Dertil findes der små hyggelige spillesteder, såsom under masken, musikhuset og andre små bodegaer, som har koncerter hver weekend. Så du kan helt sikkert finde noget, der behager din musiksmag.

Gå en tur i latinerkvarteret

Latinerkvarteret ligger midt i Aarhus og er en af de ældste bydele i Danmark. Her findes der mange hyggelige caféer og spisesteder, der alle byder på noget unikt. Derudover er der også mange små hyggelige butikker, der sælger brugskunst og tøj. Latinerkvarteret har en hyggelig atmosfære, og her er der mange forskellige mennesker at se på.

Continue Reading

Populært