Connect with us

Udstyr

Trangia – de bedste tips og idéer leveret til dig

Published

on

I en moderne og travl verden, hvor hverdagen går sin gang, så ser du sikkert frem til næste gang, hvor du kan tage et smut på ferie. Og selvom charterferien er populær, og koncepter som all-inclusive vinder frem, så er der stadig noget fortryllende og ikke mindst fornyende over at drage ud i naturen, hvor muligheden for stilhed og fordybelse alene eller med familien er større og bedre end på et halv-lummert hotelværelse et sted i Grækenland.

Hvis du beslutter dig for at tage en tur ud i det grønne og på samme tid ønsker at kunne tilberede din egen mad, så vil det være en god idé, at du læser videre her, hvor vi vil give dig nogle tips i forhold til valg af et Trangia-sæt.

Trangia – et mobilt køkken til udendørslivet

Trangia er navnet på et grydesæt, som også går under navnet stormkøkkenet. Det er naturligvis – fristes man til at sige – opfundet af en svensker og bruges, når du ønsker at lave mad udendørs. Trangia er netop designet til, at du kan lave mad på det i al slags vejr, hvilket er en stor fordel, hvis du for eksempel er på vandretur.

Det første Trangiasæt så dagens lys i 1951, og i løbet af årene der er gået, er Trangiaen blevet synonym med friluftslivet. Designet og holdbarheden er begge medvirkende årsager til, at Trangiaen stadig er brugbar den dag i dag.

Et Trangiasæt består normalt af disse dele:

  • To gryder
  • En pande
  • En kedel
  • En tang
  • En vindskærm
  • En brænder
  • En rem du bruger til at holde Trangiasættet sammen med

På den vis er Trangiasættet en konservativ størrelse. Du får de samme elementer med hver gang, men du kan så justere på størrelser og kvalitet. Desuden kan du købe forskellige slags brændere og andet tilbehør.

Det vil vi se nærmere på i de næste afsnit.

Betyder størrelsen virkelig noget?

Når du skal kunne lave mad i det fri, så må vi nok erkende, at det er en god idé, at du på forhånd afgør, hvor meget plads du har brug for. Hvis du ikke er en erfaren kok, så kan det være svært at vide, hvad man egentlig bruger af udstyr for at lave et måltid mad. Samtidig skal du gøre dig overvejelser om antallet af personer, der skal tilberedes mad til. Den enlige rejsende har mindre behov end børnefamilien. Hvad børnefamilien har brug for, kan du i øvrigt læse mere om her.

Mini-trangiaen

Skal du bruge Trangiaen alene, så er det højst sandsynligt nok, at du blot vælger den lille model, som går under navnet mini-Trangia. I modsætning til de øvrige modeller så får du her kun en enkelt gryde med, som kan indeholde 0,8 liter væske. Der følger desværre ikke en kedel med mini-Trangiaen, hvilket nok er den største ulempe. Kedlen er rar at have, hvis kaffetørsten melder sig. Derimod er der en pande, som med en omkreds på 15 centimeter nok skulle kunne stille dig tilfreds, såfremt der kun skal laves mad til en enkelt person.

Mini-trangiaen kan kun anbefales til dig, som har et minimalt behov for tilberedelse af mad eller varme drikke. Er dit behov blot en smule større, da vil vi anbefale dig at købe et Trangiasæt, som er noget større.

Trangia serie 27

Trangia serie 27 er Trangias mellemmodel. De to gryder kan begge indeholde 1 liter væske. Med den plads kan du godt koge et par kartofler eller en pose ris til dig selv og din rejsemakker. Du kan sagtens anvende dette sæt, selvom du er alene afsted. Man kan eventuelt lade den ene af gryderne blive hjemme og nyde godt af, at kedlen er indeholdt i dette sæt. Muligheden for at lave en kop kaffe og ikke mindst efterfølgende drikke den i det fri, er en oplevelse, som du ikke må gå glip af.

Vi anbefaler dig faktisk også dette sæt, selvom du kun skal bruge det alene. Hvis du af en eller anden grund ikke har lyst til at slæbe rundt på Trangiasættet, så kan du selvfølgelig købe modellen mindre. Men den lidt større gryde og den medfølgende kedel tæller til serie 27’s fordel.

Trangia serie 25

Hvis du står og skal ud i det blå med din familie, så er dette sættet, som du skal rette dit blik mod. Med de to store gryder på henholdsvis 1,75 og 1,5 liter, så er du helt sikker på, at I alle sammen kan få mad flere gange om dagen. Med en gryde på 1,5 liter er der eksempelvis rigeligt med plads til at havregrød til 4 personer, og en sammenkogt ret kan fint laves i den større gryde til aften.

Trangia serie 25 er den populære familieudgave. Vi er alle klar over, at det er vigtigt at spise godt. Hvis du på samme tid medbringer børn, så bør du i endnu højere grad sørge for, at muligheden for at få kvalitetsmad er til stede. Når du er ude i det fri og måske tilbagelægger nogle kilometer hver dag, så skal du vide dig sikker på, at alle i familien indimellem får en chance for at få fyldt depoterne op. Det er både godt for maven og godt for humøret.

Betød størrelsen så noget?

Det var jo det oprindelige spørgsmål. Om størrelsen er vigtig. Med hensyn til valget af en Trangia så må vi nok erkende, at størrelsen spiller en rolle. Vi vil klart anbefale dig at investere i enten serie 25 eller serie 27, da mulighederne med disse modeller er absolut at foretrække.

Dog skal du være opmærksom på, at Trangiaen kan være en tung sag at bære rundt på. Og selvom den er praktisk og kan spændes sammen, så den ikke fylder mere, end hvad der svarer til en halv fodbold, så spiller vægten stadig en rolle. Og jo større Trangia, jo højere vægt.

Dog kan du også vælge Trangiaen i forskellige materialer, som har indflydelse på vægten – omend forskellen på vægtklasserne er meget lille. Men læs med i næste afsnit, hvor vi kigger på de materialer, som Trangiaen kan købes i og de forskellige ulemper og fordele, der er ved dem.

Spiller materialet en rolle?

Du skal tænke på, at du skal anvende dit Trangiasæt mange gange, og at det skal være i stand til at holde til forskellige vejrforhold. I sig selv er Trangia designet til netop det. Alligevel kan du købe Trangia-sættene i forskellige materialer, og i det følgende vil vi se på hvilke materialer, der er tale om, og hvilken rolle disse spiller for anvendelsen af Trangiaen.

Ultralet aluminium

Ultralet aluminium er en af de muligheder, som du præsenteres for. Aluminium er kendt for  sin fremragende evne til at lede varme, og på samme tid er det et meget let metal. Det betyder, at du med fordel kan vælge dette materiale, hvis du ønsker at mindske vægten så meget som muligt.

Hård anodiseret aluminium

Hård anodiseret aluminium er den anden mulighed, du får. Den slags aluminium er forarbejdet på en sådan vis, at det er 50% mere holdbart end almindeligt aluminium. Både evnen til at modstå naturlig korrosion, som opstår, når metallet kommer i kontakt med blandt andet ilt, og slitage af Trangiaen nedsættes betydeligt.

Aluminium med non-stick belægning

Det er en fornøjelse at lave mad på en pande eller i en gryde, som har non-stick belægning. Du er sikkert bekendt med konceptet fra dit eget køkken, hvor tilberedningen af æg og andet, som desværre let kan komme til at hænge fast i panden, bliver lettere at gå til med non-stick behandlingen. Dog skal du være opmærksom på, at Trangiaen da kun må rengøres med træ- eller plastikmateriale.

Hvad skal jeg så vælge?

Du skal kort og godt vælge det materiale, som passer bedst til dig. Hvis du bruger Trangiaen flere gange om året, så er modellen med hård anodiseret aluminum et fornuftigt valg. Bruger du kun Trangiaen en enkelt gang om året, er ultralet aluminium sikkert det materiale, du skal sætte din lid til. Hvad angår Trangiaen med non-stick belægningen, så kommer det faktisk an på dine madvaner. Ønsker du dagligt at tilberede mad, som du af erfaring ved kan være vanskeligt at tilberede på en gammeldags pande, vælg da en model med non-stick belægning.

Alt i alt er det et spørgsmål om præferencer og temperament. Vægtforskellen mellem de forskellige Trangiaer er så lille, at det ikke i sidste ende er det, der skal afgøre dit valg af materiale.

Valg af varmekilde

Som du sikkert allerede har gættet, så får du behov for en varmekilde, som skal bruges til Trangiaen. Her er der tre forskellige muligheder, som vi nu vil gennemgå.

Trangia spritbrænder

Spritbrænderen er den originale Trangia-brænder, og hvis du ønsker at bibeholde den klassiske tilgang til friluftslivet, så bør du anskaffe dig en sådan. Den virker i al slags vejr og kan koge 1 liter vand på 10 minutter, og den passer til alle Trangias modeller. Du skal dog være opmærksom på, at spritbrænderen farver grydernes bund mørk. Så må du selv afgøre, om det er rustikt eller irriterende.

Trangia gasbrænder

Gasbrænderen udmærker sig ved, at den udvikler en del mere energi. Med gasbrænderen kan du koge en liter på 3-5 minutter. Og så længe temperaturen ikke kommer under minus 22 grader, kan du regne med, at gasbrænderen fungerer upåklageligt. I øvrigt slipper du for sod under gryderne. Gasbrænderen kan ikke bruges til mini-Trangiaen.

Trangia multi-fuel brænder

Multi-fuel brænderen er den luksuriøse model, som kan brænde både gas, petroleum, benzin og diesel. Udover det absolut tiltrækkende i at anskaffe sig en model, som kan brænde forskelligt brændsel af, så skal du være opmærksom på, at modellen vejer væsentligt mere end de to andre nævnte. Du kan heller ikke bruge den til mini-Trangiaen.

Vælg Trangia-brænder efter behov

Langt de fleste vil kunne nøjes med spritbrænderen, som i øvrigt er den billigste model og oven i købet følger med ved købet af et Trangiasæt.

Har du dog et behov for, at opvarmningen skal gå meget stærkt, og du samtidig ønsker at bevare grydernes pæne udseende under bunden, så skal du have fat i en gasbrænder. Gasbrænderen giver dig trods alt også bedre mulighed for at styre varmen – en funktion som dog spiller en rolle, når du skal tilberede mad.

Multi-fuel brænderen er for den erfarne Trangia-bruger. Den største fordel ved den er muligheden for at anvende forskellige slags brændsler. Samt det faktum at anvendelsen af eksempelvis rensebenzin kan ske ved meget lave temperaturer. På den måde er du sikret en varmekilde, hvis du havner i en snestorm, og temperaturen kommer under minus 22 grader.

Trangia – en sjov måde at være sammen på

Der er noget grundlæggende fantastisk over at lave sin mad på et blus midt i naturen. Med en Trangia har du fået muligheden for at gøre det på en sjov og sikker måde. Trangiaen er designet til at skulle bruges, og dens stabile design gør, at du også kan anvende den i nærheden af dine børn.

Der findes Facebook-grupper og andre sider på nettet, hvor Trangia-entusiaster mødes og diskuterer brugen af Trangiaen. Her kan du finde gode tips og idéer til anvendelsen og vedligeholdelsen af din Trangia.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Udstyr

Sådan forlænger du levetiden på din seng

Published

on

Søvn er alfa og omega, for at vi kan fungere og få vores hverdag til at hænge sammen. Derfor er det vigtigt at prioritere din søvn, og det kan faktisk ses som en form for investering, der vil give dig mere overskud i hverdagen.

Kvaliteten af vores seng har betydning for kvaliteten af vores søvn, og derfor er det vigtigt at vælge en seng i høj kvalitet. Gode senge er dog tit ret dyre, men heldigvis kan du forlænge levetiden på dem, så der går lang tid, før du igen skal investere i en ny, god seng.

En rullemadras giver beskyttelse

Jo bedre du passer på din seng, jo længere tid vil den holde. Derfor er det en god idé at gøre en indsats for at beskytte sengen så godt som muligt. Dette kan for eksempel gøres ved hjælp af en rullemadras, der nemlig kan beskytte din emma madras eller topmadras mod snavs og sved.

Rullemadrassen kan nemt tages af og vaskes, så du altid kan holde den ren og lækker.

Find frem til den rette rullemadras

Der findes flere former for rullemadrasser, og det kan være svært at finde ud af, hvad man skal vælge. Vælg en rullemadras i naturmaterialer, hvis du gerne vil have en rullemadras i høj kvalitet, der giver din madras den optimale beskyttelse, så den kan holde i flere år.

Om du er mest til et naturmateriale som bomuld eller som bambus, er helt op til dig at afgøre, og begge løsninger kan være fordelagtige alt afhængigt af dine individuelle præferencer.

Undersøg markedet

Hvis en rullemadras lyder som noget for dig, kan du med fordel undersøge udvalget og finde frem til den helt rigtige. Rullemadrasserne fås til fornuftige priser, hvor de fleste kan være med, og det er på den vis en budgetvenlig måde at beskytte din seng på.

Continue Reading

Udstyr

Sådan vælger du den rigtige elevationsseng

Published

on

Flere og flere vælger at erstatte den traditionelle seng med en elevationsseng. Elevationssengen udmærker sig ved at kunne indstilles præcist efter dine ønsker, og det giver ekstra-god sovekomfort, ligesom der medfølger en række andre fordele, hvis du investerer i en elevationsseng. Der er dog rigtigt mange forskellige elevationssenge på markedet, og det kan være svært at finde hoved og hale i den store jungle af senge. Denne guide er derfor sammensat for at hjælpe dig med at orientere dig på markedet. Læs med, og find tips til, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger en elevationsseng.

Sengens størrelse

En af de første ting, du skal tage stilling til, når du køber en seng, er sengens størrelse. Den optimale størrelse afhænger primært af, hvor mange personer, der skal sove i sengen, men også rummets størrelse spiller en rolle. En tommelfingerregel siger, at en seng til to personer gerne skal være minimum 180 cm. Hvis sengen er beregnet til en voksen og et barn, kan man vælge en halvanden mands seng på 140 cm. Er det kun dig selv, der skal sove i sengen, er det som regel nok med en sengebredde på 90 cm.

Antallet af komfortzoner

Sengens vigtigste funktion er naturligvis at sikre, at du ligger godt om natten. Dårlig komfort medfører ofte en dårlig og afbrudt nattesøvn, og en dårlig nattesøvn kan være meget alvorlig for dit helbred. For at sikre en god nattesøvn er de fleste elevationssenge inddelt i enten fem eller syv såkaldte komfortzoner. Komfortzoner er områder af madrassen, der er særligt faste. Forskellige dele af din krop vil nemlig synke mere ned end andre, og for at sikre, at rygsøjlen altid ligger vandret, har madrassen derfor brug for forskellige hårdheder. Antallet af komfortzoner afhænger af dine behov. Også dit budget spiller imidlertid en rolle, da de syv-zonede elevationssenge typisk er lidt dyrere end de fem-zonede.

Fasthed

Et meget vigtigt aspekt af sengen er dens fasthed, og det er meget vigtigt, at du vælger en seng med den rette fasthed. Den optimale fasthed afhænger dels af din vægt og dels af dine personlige præferencer. Som tommelfingerregel bør du vælge en medium fast madras, hvis du vejer under 75 kg. Vejer du over 75 kg., vil du naturligt synke længere ned i sengen, og for at kompensere for det, bør du vælge en fast seng. Nogle elevationssenge fremstilles også med en ekstrafast fasthed, som du kan vælge, hvis du er tung eller foretrækker en meget hård seng.

I forbindelse med sengens fasthed er det desuden værd at nævne, at man ofte skal vælge en fastere seng, end man tror. Dette gør sig særligt gældende, hvis man kun har kort tid til at prøve sengen i butikken. Prøver man kun sengen i kort tid, vil de bløde senge nemlig virke mere komfortable end de fastere modeller. For ikke at blive snydt af dette fænomen bør du afsætte rigtigt god tid til at prøve forskellige elevationssenge, inden du køber. Det er også altid en god idé at spørge de ansatte i butikken, som er uddannet til at kunne svare på dine spørgsmål om bl.a. fasthed.

Sengens motor

Sidst men ikke mindst er det vigtigt at vælge en seng med en kvalitetsmotor. Dette er særligt vigtigt, hvis du bruger hæve-sænkefunktionen meget. Motoren skal både være stærk og holdbar, således at sengen ikke mister sin evne til at hæve og sænke fodende og hovedgærde efter kort tid. Det kan naturligvis være svært at vurdere, om sengens motor er god ved bare at kigge på sengen og prøve den et par gange. Et godt råd i den sammenhæng er at vælge motorer af velrenommerede mærker og eventuelt søge hjælp og vejledning i butikken.

Nu hvor du ved hvad du skal kigge efter, når du vælger en elevationsseng, så er du parat til at tage et kig på det store udvalg. Hos Møblér kan du f.eks. finde elevationssenge fra kendte mærker så som ZensiZone, Jensen, Dunlopillo, Auping og mange andre.

Continue Reading

Udstyr

Klæd dig ordentligt på til jagt

Published

on

Der er mange, som har en stor kærlighed til det at tage på jagt, da det er en fed og spændende måde at komme ud i naturen på.

Når det gælder jagt, spiller udstyr en vigtig rolle. Hvis du virkelig vil have succes med din jagt og forstørre chancen for at nedlægge det ønskede bytte, er det dermed vigtigt at prioritere udstyret. Det betyder, at du må sørge for alt lige fra et godt gevær til noget jagttøj i høj kvalitet.

Her finder du funktionelt og slidstærkt jagttøj

Der findes flere producenter af jagttøj, og det kan derfor være svært at danne sig et ordentligt overblik og at finde hoved og hale i de mange muligheder. Det er nemlig ikke den samme kvalitet, du kan forvente hos de forskellige producenter.

Hvis du er interesseret i at finde en producent af jagttøj i høj kvalitet, kan du med fordel overveje Deerhunter. Her er der tale om jagttøj, der er slidstærkt og funktionelt, og som derfor kan holde til mange timers jagt.

Et enormt udvalg af jagttøj

En af grundene til at overveje at vælge dit jagttøj fra Deerhunter er, at der er et enormt udvalg. Det betyder, at der er plads til, at du kan være kræsen og selektiv, og at du ikke behøver at gå på kompromis med noget.

Du finder bl.a. tøj i følgende kategorier fra Deerhunter:

  • Bukser

  • Veste

  • Jakker

  • Handsker

  • Sokker

  • T-shirts

Der er dermed jagttøj til al slags vejr og til enhver jagtsituation. Det er muligt at finde jagttøj i camouflageprint, der gør, at du kan gå i ét med naturen. Derudover er der både tøj til mænd og til kvinder, så alle har mulighed for at tage på jagt.

Du kan med fordel selv tage et kig i udvalget og se, om der er noget for dig.

Continue Reading

Populært