Alle mennesker, unge som ældre, oplever fra tid til anden udfordringer eller svære perioder i livet. Nogle af disse går over af sig selv, imens andre kan kræve støtte og hjælp udefra. En psykolog kan være en ideel løsning for dig, der oplever at sidde fast i en svær situation, eller som ønsker at komme bedst muligt igennem en krise.
Men hvor finder du den rette psykolog, og hvad skal du overveje? Vi ser på, hvad der kendetegner den gode psykolog, mulighederne i Danmark, samt hvordan du vælger en psykolog til dit barn.
Hvad kendetegner den gode psykolog?
Som et udgangspunkt er det svært at vide, om du har kontakt til den rigtige psykolog, før du sidder i stolen overfor vedkommende. Rigtig mange psykologer har gode informerende hjemmesider, men det kan alligevel være umuligt at vælge på baggrund af et foto og en præsentationstekst.
Dog kan en præsentation på en hjemmeside, der taler til dig, give en god indikation på, hvorvidt psykologen kunne være noget for dig. Det anbefales derfor altid at lave research, før du vælger en psykolog fremfor at tage den første den bedste.
Når du gennemgår udvalget af psykologer, bør du herfra overveje to centrale aspekter:
Kemi er altafgørende i en relation imellem en psykolog og en klient. Men hvad betyder god kemi?
God kemi kan kendetegnes ved, at du føler dig forstået og imødekommet. Det er altid vigtigt, at psykologen taler i et sprog, som giver mening for dig, ligesom at han eller hun så videst muligt skal spejle og forstå dine problematikker. Dette er forudsætningen for, at samtalen giver et godt udbytte.
Hernæst er det værd at overveje, om du ønsker en psykolog med kompetencer indenfor et særligt felt. I reglen er alle autoriserede psykologer i Danmark klædt på til at have en god samtale med dig, men der kan være store fordele ved at vælge én, der har specialiseret sig indenfor et felt, der relaterer sig til din specifikke udfordring. Oplever du eksempelvis at kæmpe med angst, eller lider du af en spiseforstyrrelse, findes der gode muligheder for at matche med en psykolog indenfor disse felter.
Brug den første samtale til at mærke efter
Selv med disse to centrale punkter som kriterier for dit valg vil du måske alligevel sidde med en følelse af tvivl. Du vil derfor aldrig kunne vide dig helt sikker, før du har mødt psykologen i egen person til en første samtale, hvor vedkommende kan vise, hvad han eller hun kan.
Brug derfor første samtale som en indikation på, om du føler, du har fundet et godt match. Den første samtale hos en psykolog kendetegnes ved at være afdækkende, hvilket betyder, at du i fællesskab med psykologen forsøger at etablere, hvad du gerne vil have hjælp til, og hvordan du gerne vil hjælpes. En første samtale vil med udgangspunkt heri derfor sjældent gå dybt ind i din problematik, hvilket er vigtigt at have med i forhold til dine forventninger.
I reglen er det herfra dig, og ikke psykologen, der må vurdere, om samtalen forløb godt eller ej. Føler du dig ikke overbevist efter den indledende samtale, er der god grund til at overveje at skifte. Det kan være hårdt at åbne op for endnu en psykolog, hvilket afholder mange for at skifte, men her er det vigtigt at minde dig selv om, at det bedste udbytte opnås via en god relation imellem dig og psykologen. Giv derfor dig selv de bedste forudsætninger ved ikke at stille dig tilfreds med en psykolog, der eksempelvis misforstår dig, når du fortæller.
At skifte psykolog er nemlig helt i orden, der ofte ikke siger noget om psykologen eller dig, men blot er et udtryk for forskellige mennesker. Oplever du fortsat at være i tvivl efter den første samtale, så lad der gå et par dage, førend du bestiller en ny tid. Brug dagene til at overveje, om du følte dig mødt og set af psykologen. Hvis ikke bør du overveje at finde en ny.
Gode muligheder for psykolog i Danmark
I Danmark findes dygtige psykologer, uanset om du leder i Aarhus, København, Aalborg, Odense eller i Esbjerg. Selv om det ikke lykkedes at finde den rette psykolog ved det første forsøg, er det derfor enormt vigtigt at holde fast ved, at du ønsker hjælp og forsøge igen.
Nogle mennesker oplever at føle sig nedslået efter en indledende samtale, der ikke gik efter ønsket, hvilket i flere tilfælde kan afholde dem fra at forsøge igen. Her er det meget vigtigt at huske på årsagen til, at du så, at en psykolog kunne være en hjælp for dig. Prøv derfor igen, selv om det kan være hårdt, da det i det lange løb giver de bedste resultater at finde det rette match.
I Danmark findes gode muligheder for at finde en dygtig psykolog. Her kan du eksempelvis finde vej til din praktiserende psykolog via Dansk Psykolog Forening, der giver et overblik over psykologer i alle landsdele. Hjemmesiden giver et godt overblik over mulighederne i dit nærområde, især da det om de forskellige psykologer oplyses, om der er mulighed for tilskud eller ej.
Ved at tage en samtale med din læge, før du henvender dig til lægen, kan du nemlig få adgang til et gratis antal samtaler med en psykolog. Oplever du, at det er nødvendigt med psykologhjælp, kan det derfor være ideelt at starte med en samtale hos din læge.
At vælge en psykolog til dit barn
At vælge den rette psykolog til dig selv kan være udfordrende, men mange forældre oplever i endnu højere grad at være i tvivl om, hvordan de skal finde en psykolog til deres børn.
Der kan opstå flere forhold, der gør det nødvendigt for dit barn at have samtaler med en psykolog. Kæmper dit barn med psykiske problemer, eller har jeres familie oplevet et alvorligt tab, kan et forløb imellem barnet og en psykolog eksempelvis være gavnligt. Dette gør sig gældende, uanset om du har en teenagedatter eller -søn eller måske har yngre børn.
For alle aldersgrupper gælder de samme forhåndsregler som ved dig selv. Lav først og fremmest en grundig research, hvori du gennemgår flere potentielle psykologer. Vær her kritisk i forhold til at overveje behandlerens alder, køn og fagområde i relation til dit barn. Inddrag altid dit barn i udvælgelsesprocessen, så du kan blive klogere på hans eller hendes præferencer.
En god idé i denne forbindelse er helt lavpraktisk at gennemgå hjemmesider med din søn eller datter. Dette kan være en nem måde at finde ud af, hvad dit barn søger hos en samtalepartner, da billeder og præsentationer kan give gode forudsætninger for at ramme rigtigt første gang.
Herfra er der kun tilbage at give den første samtale et skud. Lig kravene til din egen første samtale er det vigtigt, at barnet kommer ud med en god mavefornemmelse. Tal derfor med din søn eller datter efter samtalen om, hvorvidt de følte sig godt modtaget og forstået.
Du har som forælder ikke ret til at blive involveret i forløbet, der foregår imellem dit barn og psykologen. Spørg derfor ind til, om barnet var glad for psykologen, når du evaluerer bagefter fremfor at presse for detaljer om, hvad der blev snakket om. Evaluer også med fordel løbende, da det er vigtigt hurtigst muligt at reagere på dårlig kemi imellem dit barn og psykologen, da det så er bedst at finde en anden.
Når valget er faldet på en psykolog, er det som forælder vigtigt at tage et skridt tilbage og respektere, hvis dit barn ikke ønsker at drøfte samtalerne. Dette punkt kan være en udfordring for enhver forælder, men er ikke desto mindre vigtigt. Hvad der er den bedste facon, kan dog være forskelligt fra familie til familie. Det vigtigste i denne forbindelse er, at psykologhjælp ikke fremstår som et tabu. Herudover er det blot at glæde sig over fremskridt og støtte barnet så godt som muligt.
Inddrag i relation til dit barn gerne lægen på forhånd, særligt hvis det føles relevant i forhold til tilskud. Lægen kan herudover være en god samarbejdspartner, hvis der eksempelvis skal henvises til psykiater eller udredning for psykiske problemer.