Connect with us

Udstyr

Trangia – de bedste tips og idéer leveret til dig

Published

on

I en moderne og travl verden, hvor hverdagen går sin gang, så ser du sikkert frem til næste gang, hvor du kan tage et smut på ferie. Og selvom charterferien er populær, og koncepter som all-inclusive vinder frem, så er der stadig noget fortryllende og ikke mindst fornyende over at drage ud i naturen, hvor muligheden for stilhed og fordybelse alene eller med familien er større og bedre end på et halv-lummert hotelværelse et sted i Grækenland.

Hvis du beslutter dig for at tage en tur ud i det grønne og på samme tid ønsker at kunne tilberede din egen mad, så vil det være en god idé, at du læser videre her, hvor vi vil give dig nogle tips i forhold til valg af et Trangia-sæt.

Trangia – et mobilt køkken til udendørslivet

Trangia er navnet på et grydesæt, som også går under navnet stormkøkkenet. Det er naturligvis – fristes man til at sige – opfundet af en svensker og bruges, når du ønsker at lave mad udendørs. Trangia er netop designet til, at du kan lave mad på det i al slags vejr, hvilket er en stor fordel, hvis du for eksempel er på vandretur.

Det første Trangiasæt så dagens lys i 1951, og i løbet af årene der er gået, er Trangiaen blevet synonym med friluftslivet. Designet og holdbarheden er begge medvirkende årsager til, at Trangiaen stadig er brugbar den dag i dag.

Et Trangiasæt består normalt af disse dele:

  • To gryder
  • En pande
  • En kedel
  • En tang
  • En vindskærm
  • En brænder
  • En rem du bruger til at holde Trangiasættet sammen med

På den vis er Trangiasættet en konservativ størrelse. Du får de samme elementer med hver gang, men du kan så justere på størrelser og kvalitet. Desuden kan du købe forskellige slags brændere og andet tilbehør.

Det vil vi se nærmere på i de næste afsnit.

Betyder størrelsen virkelig noget?

Når du skal kunne lave mad i det fri, så må vi nok erkende, at det er en god idé, at du på forhånd afgør, hvor meget plads du har brug for. Hvis du ikke er en erfaren kok, så kan det være svært at vide, hvad man egentlig bruger af udstyr for at lave et måltid mad. Samtidig skal du gøre dig overvejelser om antallet af personer, der skal tilberedes mad til. Den enlige rejsende har mindre behov end børnefamilien. Hvad børnefamilien har brug for, kan du i øvrigt læse mere om her.

Mini-trangiaen

Skal du bruge Trangiaen alene, så er det højst sandsynligt nok, at du blot vælger den lille model, som går under navnet mini-Trangia. I modsætning til de øvrige modeller så får du her kun en enkelt gryde med, som kan indeholde 0,8 liter væske. Der følger desværre ikke en kedel med mini-Trangiaen, hvilket nok er den største ulempe. Kedlen er rar at have, hvis kaffetørsten melder sig. Derimod er der en pande, som med en omkreds på 15 centimeter nok skulle kunne stille dig tilfreds, såfremt der kun skal laves mad til en enkelt person.

Mini-trangiaen kan kun anbefales til dig, som har et minimalt behov for tilberedelse af mad eller varme drikke. Er dit behov blot en smule større, da vil vi anbefale dig at købe et Trangiasæt, som er noget større.

Trangia serie 27

Trangia serie 27 er Trangias mellemmodel. De to gryder kan begge indeholde 1 liter væske. Med den plads kan du godt koge et par kartofler eller en pose ris til dig selv og din rejsemakker. Du kan sagtens anvende dette sæt, selvom du er alene afsted. Man kan eventuelt lade den ene af gryderne blive hjemme og nyde godt af, at kedlen er indeholdt i dette sæt. Muligheden for at lave en kop kaffe og ikke mindst efterfølgende drikke den i det fri, er en oplevelse, som du ikke må gå glip af.

Vi anbefaler dig faktisk også dette sæt, selvom du kun skal bruge det alene. Hvis du af en eller anden grund ikke har lyst til at slæbe rundt på Trangiasættet, så kan du selvfølgelig købe modellen mindre. Men den lidt større gryde og den medfølgende kedel tæller til serie 27’s fordel.

Trangia serie 25

Hvis du står og skal ud i det blå med din familie, så er dette sættet, som du skal rette dit blik mod. Med de to store gryder på henholdsvis 1,75 og 1,5 liter, så er du helt sikker på, at I alle sammen kan få mad flere gange om dagen. Med en gryde på 1,5 liter er der eksempelvis rigeligt med plads til at havregrød til 4 personer, og en sammenkogt ret kan fint laves i den større gryde til aften.

Trangia serie 25 er den populære familieudgave. Vi er alle klar over, at det er vigtigt at spise godt. Hvis du på samme tid medbringer børn, så bør du i endnu højere grad sørge for, at muligheden for at få kvalitetsmad er til stede. Når du er ude i det fri og måske tilbagelægger nogle kilometer hver dag, så skal du vide dig sikker på, at alle i familien indimellem får en chance for at få fyldt depoterne op. Det er både godt for maven og godt for humøret.

Betød størrelsen så noget?

Det var jo det oprindelige spørgsmål. Om størrelsen er vigtig. Med hensyn til valget af en Trangia så må vi nok erkende, at størrelsen spiller en rolle. Vi vil klart anbefale dig at investere i enten serie 25 eller serie 27, da mulighederne med disse modeller er absolut at foretrække.

Dog skal du være opmærksom på, at Trangiaen kan være en tung sag at bære rundt på. Og selvom den er praktisk og kan spændes sammen, så den ikke fylder mere, end hvad der svarer til en halv fodbold, så spiller vægten stadig en rolle. Og jo større Trangia, jo højere vægt.

Dog kan du også vælge Trangiaen i forskellige materialer, som har indflydelse på vægten – omend forskellen på vægtklasserne er meget lille. Men læs med i næste afsnit, hvor vi kigger på de materialer, som Trangiaen kan købes i og de forskellige ulemper og fordele, der er ved dem.

Spiller materialet en rolle?

Du skal tænke på, at du skal anvende dit Trangiasæt mange gange, og at det skal være i stand til at holde til forskellige vejrforhold. I sig selv er Trangia designet til netop det. Alligevel kan du købe Trangia-sættene i forskellige materialer, og i det følgende vil vi se på hvilke materialer, der er tale om, og hvilken rolle disse spiller for anvendelsen af Trangiaen.

Ultralet aluminium

Ultralet aluminium er en af de muligheder, som du præsenteres for. Aluminium er kendt for  sin fremragende evne til at lede varme, og på samme tid er det et meget let metal. Det betyder, at du med fordel kan vælge dette materiale, hvis du ønsker at mindske vægten så meget som muligt.

Hård anodiseret aluminium

Hård anodiseret aluminium er den anden mulighed, du får. Den slags aluminium er forarbejdet på en sådan vis, at det er 50% mere holdbart end almindeligt aluminium. Både evnen til at modstå naturlig korrosion, som opstår, når metallet kommer i kontakt med blandt andet ilt, og slitage af Trangiaen nedsættes betydeligt.

Aluminium med non-stick belægning

Det er en fornøjelse at lave mad på en pande eller i en gryde, som har non-stick belægning. Du er sikkert bekendt med konceptet fra dit eget køkken, hvor tilberedningen af æg og andet, som desværre let kan komme til at hænge fast i panden, bliver lettere at gå til med non-stick behandlingen. Dog skal du være opmærksom på, at Trangiaen da kun må rengøres med træ- eller plastikmateriale.

Hvad skal jeg så vælge?

Du skal kort og godt vælge det materiale, som passer bedst til dig. Hvis du bruger Trangiaen flere gange om året, så er modellen med hård anodiseret aluminum et fornuftigt valg. Bruger du kun Trangiaen en enkelt gang om året, er ultralet aluminium sikkert det materiale, du skal sætte din lid til. Hvad angår Trangiaen med non-stick belægningen, så kommer det faktisk an på dine madvaner. Ønsker du dagligt at tilberede mad, som du af erfaring ved kan være vanskeligt at tilberede på en gammeldags pande, vælg da en model med non-stick belægning.

Alt i alt er det et spørgsmål om præferencer og temperament. Vægtforskellen mellem de forskellige Trangiaer er så lille, at det ikke i sidste ende er det, der skal afgøre dit valg af materiale.

Valg af varmekilde

Som du sikkert allerede har gættet, så får du behov for en varmekilde, som skal bruges til Trangiaen. Her er der tre forskellige muligheder, som vi nu vil gennemgå.

Trangia spritbrænder

Spritbrænderen er den originale Trangia-brænder, og hvis du ønsker at bibeholde den klassiske tilgang til friluftslivet, så bør du anskaffe dig en sådan. Den virker i al slags vejr og kan koge 1 liter vand på 10 minutter, og den passer til alle Trangias modeller. Du skal dog være opmærksom på, at spritbrænderen farver grydernes bund mørk. Så må du selv afgøre, om det er rustikt eller irriterende.

Trangia gasbrænder

Gasbrænderen udmærker sig ved, at den udvikler en del mere energi. Med gasbrænderen kan du koge en liter på 3-5 minutter. Og så længe temperaturen ikke kommer under minus 22 grader, kan du regne med, at gasbrænderen fungerer upåklageligt. I øvrigt slipper du for sod under gryderne. Gasbrænderen kan ikke bruges til mini-Trangiaen.

Trangia multi-fuel brænder

Multi-fuel brænderen er den luksuriøse model, som kan brænde både gas, petroleum, benzin og diesel. Udover det absolut tiltrækkende i at anskaffe sig en model, som kan brænde forskelligt brændsel af, så skal du være opmærksom på, at modellen vejer væsentligt mere end de to andre nævnte. Du kan heller ikke bruge den til mini-Trangiaen.

Vælg Trangia-brænder efter behov

Langt de fleste vil kunne nøjes med spritbrænderen, som i øvrigt er den billigste model og oven i købet følger med ved købet af et Trangiasæt.

Har du dog et behov for, at opvarmningen skal gå meget stærkt, og du samtidig ønsker at bevare grydernes pæne udseende under bunden, så skal du have fat i en gasbrænder. Gasbrænderen giver dig trods alt også bedre mulighed for at styre varmen – en funktion som dog spiller en rolle, når du skal tilberede mad.

Multi-fuel brænderen er for den erfarne Trangia-bruger. Den største fordel ved den er muligheden for at anvende forskellige slags brændsler. Samt det faktum at anvendelsen af eksempelvis rensebenzin kan ske ved meget lave temperaturer. På den måde er du sikret en varmekilde, hvis du havner i en snestorm, og temperaturen kommer under minus 22 grader.

Trangia – en sjov måde at være sammen på

Der er noget grundlæggende fantastisk over at lave sin mad på et blus midt i naturen. Med en Trangia har du fået muligheden for at gøre det på en sjov og sikker måde. Trangiaen er designet til at skulle bruges, og dens stabile design gør, at du også kan anvende den i nærheden af dine børn.

Der findes Facebook-grupper og andre sider på nettet, hvor Trangia-entusiaster mødes og diskuterer brugen af Trangiaen. Her kan du finde gode tips og idéer til anvendelsen og vedligeholdelsen af din Trangia.

Udstyr

Fra krøllet til glat tøj

Published

on

Er du også træt af krøllet tøj? De fleste af os kan i hvert fald genkende det scenarie, hvor vi skal til en fest, og til denne lejlighed er der udtænkt en bestemt kjole eller en bestemt skjorte. Aftenen kommer, hvor tøjet skal tages i brug, men da det hives ud af tøjskabet, er det blevet krøllet. Problemet er bare, at man i sin tidsplan ikke lige have medregnet, at man også lige skulle til at have tændt et strygejern og til at stryge tøj. Hvad gør man ved det?

Lad dit tøj leve længere

Med en steamer kan du nemt og hurtigt dampe dit tøj, så du kan blive gjort klar til festen. Det eneste den kræver, er en stikkontakt, og så er den klar til brug med det samme. Samtidig er den utrolig nem at anvende, da du bare kan lade dit tøj hænge på bøjlen, mens du. Udover dette, fjerne en damper også krøllerne og folderne på dit tøj på en mere mild måde, som er med til at give tøjet et mere afslappet look sammenlignet med strygejernet, som giver et mere skarpt udtryk. Men udover at fjerne krøllerne fjerner dampen også lugten fra tøjet og hele 99,9% af alle bakterier, hvilket også er med til at holde liv i dit tøj i længere tid.

Tag den med dig over alt

Samtidig med, at steameren er nem at anvende, er den også utrolig nem og lille at opbevare. Dette betyder, at steameren altså ikke kun kan bruges i hjemmet, men at den også sagtens kan pakkes ned i en kuffert og tages med på ferie. På denne måde er det altså ikke kun slut med krøller og folder herhjemme, men du kan også sige nej tak til dem på din ferier, og dermed tage ud at spise med god samvittighed.

Continue Reading

Udstyr

Sådan sætter du lidt mere gang i parforholdet

Published

on

Er parforholdet efterhånden ved at indfinde sig i den stagnerende periode, hvor alle niveauer lidt efter lidt når et plateau. I starten af parforholdet var følelserne og udtrykkene for dem sikkert skruet op på max, men med de fleste parforhold sker der efter noget tid en normalisering, da det kan være svært at bevare så høje niveauer i flere år. Niveauerne behøver dog ikke at falde til evig tid. Du (og din partner) kan gøre jer umage med at skrue op for ventilerne igen og genopfinde de sagnomspundne kærlighedstendenser i starten af ethvert forhold. Des længere hen I kommer i forholdet, des større nødvendighed er der for aktivt at gøre noget ved disse faldende niveauer, hvis parforholdet fortsat skal være sundt og godt.

Det kan du selv gøre (sammen med partneren)

  • Livet i soveværelset kan med forholdsvis små ændringer få et nyt og spændende liv. Det er også et af de områder der hurtigst kan blive lidt ensformig og mindre spændende. Dette kan heldigvis bekæmpes med f.eks. sexlegetøj som assisterende våben. Sexlegetøj giver dig og din partner mulighed for at gøre helt nye ting, der kan give livet i soveværelset nye dimensioner, aspekter og nydelsesmuligheder. Du kan finde mulighederne på mshop.dk, hvor I sammen kan udvælge det sexlegetøj, der kan gøre aktiviteterne lidt sjovere.
  • Undlad at lade parforholdet synke ned og blive en foranstaltning, hvor I ender med blot at sidde på sofaen hver gang, I skal gøre noget sammen. Der må gerne komme lidt mere gang i hverdagen, og det I gør sammen for at nyde hinandens selskab. Tag ud i verden og oplev ting – også bare i jeres lokalområde.
  • Lad kommunikationen blive spændende. Tal om alt. Tal åbent. Tal sandfærdigt. Tal om alt mellem himmel og jord, der skaber spændende og sjove stunder og som udvikler jeres parforhold i sidste ende.

Continue Reading

Udstyr

Dette skal du huske, når du hopper på cyklen til arbejde hver dag

Published

on

Det er vigtigt, at man får rørt kroppen hver dag, og derfor er der også mange danskere, der vælger at cykle på arbejde. Er du en af dem, kan du stensikkert genkende, at cykelturen både til og fra arbejde giver dig mere overskud i hverdagen. Ikke nok med at cykelturen sikrer at du får rørt og bevæget din krop – så sørger den også for, at du er i nogenlunde kondition, hvilket kun er en fordel. I en travl hverdag kan det nemlig være svært at finde tid til at dyrke motion, og vælger du at cykle til og fra arbejde, er det kun en win win for dig. Der er dog nogle ting, som du skal huske, når du cykler hver dag, og hvilke kan du blive klogere på her.

Sørg for at bevæge dig sikkert ud i trafikken

Selvom man synes, at man cykler ordentligt og har godt styr på reglerne i trafikken, så er det ikke altid sådan, at andre overholder reglerne. For at undgå uheld og styrt skal du sørge for at bevæge dig sikkert ud i trafikken. Eksempelvis kan du iklæde dig en refleksvest, så bilister og andre cyklister kan se dig, mens det naturligvis også er vigtigt at have reflekser og lygter på cyklen. Skulle uheldet være ude, er det også en god idé at iføre sig en cykelhjelm, så man kan spare sit hoved. Trænger du til en ny hjelm, eller skal du investere i din første, så kan du finde udvalget her.

Sørg for også at vedligeholde din cykel regelmæssigt

Har du allerede taget ovenstående råd til dig, så kan det være, at du skal tage et kig på din cykel. Når man bruger den hyppigt, bliver den hurtigere brugt, hvorfor den kan trænge til en kærlig hånd. Dette nedsætter også risikoen for at komme galt af sted.

Continue Reading

Populært